top of page

Nyfiken och lyhörd!

Av: Mattias Brunk, Manager Solver CPM EMEA


Vad är mest utmanande och roligt med att arbeta i en internationell miljö – där du kommunicerar på annat språk, mot olika länder och med olika kulturer?


Listan kan göras lång, men det första man behöver lära sig är att spela bollen där den ligger. Att göra affärer och leverera projekt på marknader utanför Sverige och Norden handlar mycket om att förstå spelreglerna och kommunikationsvägarna.


Vill du till exempel lyckas i Dubai så måste du först lära dig att ”it is not about what you know, it is about who you know”. Alla affärsrelationer börjar med personlig ”trust”, förtroende, först därefter kan du prata kommersiella villkor och projekt. Vi på Solver har suttit i kontorsbyggnader i Dubais utkant, precis där öknen tar vid, och spenderat timmar i att diskutera något som egentligen inte hade så stor betydelse för ett projekt, mest för att konstatera huruvida vi litar på varandra eller inte. Det personliga förtroendet är en förutsättning, medan den klassiska konsensusmetoden i en svensk miljö spelar mindre roll. Inför och i projekt är det ofta en aning frustrerande att vänta på beslut. Den bakomliggande orsaken till att beslut dröjer är ofta en rädsla att fatta fel beslut. Har man väl skapat en bra relation med kunden i ett projekt så har man som konsult ofta god möjlighet att påverka de löpande besluten, något som ofta uppskattas av kunden såväl som av konsulten.


Tittar man på affärsrelationer i Storbritannien så handlar det mycket om artighet, ”chain of command” och om att inte försöka ta genvägar. Alla man möter har en viss roll och ett ansvar, och det är ytterst viktigt att du lär dig dessa, vet vem som är vem och vem som gör vad, för att kunna navigera dig fram till ett beslut. När du väl navigerat rätt och fått med dig rätt personer är de sällan beslutsrädda, och konsensus är inte heller så viktigt. Väl i leveransfas blir det tydligt vad som ska göras och vad som förväntas.


Så vad är poängen med detta? Jo, för att lyckas internationellt, så som vi har gjort på Solver, så är det en stor fördel om du är lyhörd, nyfiken och intresserad av det som inte är så traditionellt svenskt. Du vill lära dig hur man spelar en boll eller bygger relationer utifrån spelreglerna i ett annat land eller en annan kultur. Du är nyfiken på andra människor.


Våra konsulter är det! Och om du också är det – hör gärna av dig till oss, för vi behöver bli fler! 😊
0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comentários


bottom of page